Gedrag eist dat de gedachte aan een handeling omgezet wordt in actie

Paul Dekker

Camera acteren

De camera is onverbiddelijk: hij toont je hoe je echt bent maar hij verraad ook direct wanneer je “acteert”.

Docent: Martijn Hullegie

Afbeelding voor Camera acteren

Lessen camera acteren maken een deel uit het tweede jaar curiculum van de Driejarige acteeropleiding. Voor de camera moet de student niets doen behalve tekst zeggen. Daarmee gaat de student terug naar het direct acteren van het eerste jaar. "De realiteit van het gesprek" zoals die o.a. werd beoefend in de "repetitie oefening", komt terug.

Tegelijkertijd moet de student zich, meer dan in het eerste jaar, bewust zijn van de woorden die hij spreekt, die woorden betekenis geven en de tekst doorleefd hebben. Het hoogtepunt van het werken met tekst vindt zijn plaats in het derde jaar, waar de student de taal maximaal actief maakt en het handelend spreken naar het hoogste niveau brengt.

Omdat de camera niet liegt (de acteur kan zichzelf terug zien via de opnames) ziet de student waar hij wel en waar hij niet verbonden is met de tekst, waar de tekstzegging authentiek klinkt en waar het “een toontje” heeft. De student wordt als het ware met beide benen op de grond gezet voor hij het derde jaar in gaat. In zekere zin verbindt het camera acteren zo het direct acteren met het acteren in het derde jaar.