Vanaf januari: 1e jaar Meisner Intensive

Vanaf januari: 1e jaar Meisner Intensive

To be or not be an actor - zou je je vrij vertaald naar Hamlet kunnen afvragen. Maar... kun je eigenlijk wel leren acteren? Of moet je een aangeboren talent hebben om een goed acteur of actrice te worden? That’s the question. Op deze pagina althans. Op de Meisner Toneelacademie zijn we ervan overtuigd dat je aan de hand van specifieke acteertechnieken een goede acteur kunt worden. Zoek je een intensieve en gedegen theateropleiding die al in januari 2022 start? Lees dan vooral verder.

Kun je leren acteren? De vraag stellen is hem beantwoorden. Voor alle vaardigheden die je je eigen wilt maken - denk aan gitaar leren spelen of hardlopen - geldt dat je door oefening ergens beter of zelfs goed in kunt worden. Hetzelfde geldt voor acteren. En zoals je naar de muziekschool gaat om een instrument te leren bespelen, volg je toneellessen om je vaardigheden als acteur of actrice te trainen. Door training word je beter. En misschien wel heel goed...

Beproefde stap voor stap methode

Bij de Meisner Toneelacademie krijg je een beproefde stap voor stap methode aangereikt die je helpt om een geloofwaardige rol te vertolken. Je leert in feite je acteerinstrument beter bespelen. Deze methode is ontwikkeld door Sanford Meisner, verder verfijnd door William Esper en naar Nederland gebracht door Paul Dekker.

Studenten over Meisner Toneelacademie

Veel studenten zijn je al voorgegaan. In de video hieronder hoor je hoe zij de opleiding ervaren hebben.Intensief eerste jaar leren acteren

De volledige opleiding aan de Meisner Toneelacademie duurt drie jaar. Maar zoals met alles begin je gewoon bij het begin: het eerste jaar. In 2022 biedt de Academie een intensief eerste jaar aan dat in januari 2022 start. De lessen duren langer dan als je in september start. De inhoud is echter precies hetzelfde. Door in januari te starten, kun je in september 2022 al doorstromen naar het tweede jaar.

Wat leer je zoal tijdens dit intensieve eerste jaar aan de Meisner Toneelacademie?

 • het ontwikkelen van een waarachtig acteerinstrument door gebruik van oefeningen en scène werk.
 • je leert wat rechtstreeks acteren is. De acteur speelt (nog) niet echt een personage, transformeert (nog) niet echt in de rol. Hij transformeert alleen in de verbeelde omstandigheden.
 • je leert en traint fundamentele acteerprincipes en -vaardigheden.

Daarnaast heb je gegarandeerd veel plezier met je klasgenoten, doe je veel nieuwe inzichten op en deel je veel mooie momenten met elkaar.

Meisner Intensive: al vanaf januari 2022 leren acteren

Het volledige 1e jaar Meisner acteertechniek zal vanaf januari 2022 aangeboden worden. Het programma loopt tot en met juli 2022. De lessen zijn twee keer per week, de duur van een les is 3,5 uur. Er wordt van je verwacht dat je buiten de les oefent met een partner. Tijdens de les wordt je gevraagd het werk te presenteren dat je thuis hebt voorbereid. De werkbelasting buiten de klas is minimaal vier uur per week. Vanaf september is het mogelijk door middel van auditie over te gaan naar het Tweede Jaar Meisner.

Aanmelden


Toelating op basis van interview.

Voorwaarden:

 • motivatie, toewijding en discipline
 • oefenen tussen elke 2 de lessen
 • gaat door bij 10 aanmeldingen (wordt bepaald één week voor het begin van de cursus)

Docent: Belinda van Doorn

Lesdagen en -tijden:

 • woensdag 18:30 - 22:00
 • zaterdag 10:00 - 13:30
 • eerste lesdag: 5 januari
 • laatste lesdag: 30 juli
 • vakantieweek: 11 t/m 17 april

Lesgeld: € 1665,- betaling in 3 termijnen.

Aanmelden voor het 1e jaar

Wat is Meisner?

De Meisner acteertechniek - vaak 'het best bewaarde geheim van het theater' genoemd, werd meer dan zestig jaar geleden ontwikkeld en is op grote schaal gebruikt door vele bekende acteurs, regisseurs en schrijvers zoals Tom Cruise, Jeff Goldblum, Alec Baldwin, Diane Keaton, Philip Seymour Hoffman, Larry David, Sidney Lumet en David Mamet. Meer over Meisner-Esper acteertechniek.

Wat leer je in het 1e jaar Meisner
 • Je impuls volgen
 • Stap voor stap je verbeelding ontwikkelen
 • Je emoties zonder oordeel uiten
 • Specifiek en duidelijk zijn in je keuzes
 • Gevoeligheid voor de taal